Popis
Hydrolyzované syrovátkové proteiny jsou velmi specifickou skupinou proteinových suplementů, které má ve svém sortimentu jen omezené množství výrobců sportovní výživy a které nejsou určeny pro nesportovní veřejnost, ale primárně pro sportovce, a to jen tu náročnější část.
Když rychlost rozhoduje
Nejčastěji používané proteinové suplementy jsou tvořeny syrovátkovým koncentrátem, který se v lidském těle zpracovává v rozmezí přibližně jedné až tří hodin po požití a zásobuje tak svaly aminokyselinami v intervalu vyšších desítek minut. To je sice v mnoha případech dostačující (a někdy i žádané), jsou ale situace, kdy je tato rychlost nedostatečná – primárně bezprostředně po tréninku, kdy tělo potřebuje rychle dostupné aminokyseliny prakticky ihned, ale třeba i ráno po probuzení po celonočním hladovění. A právě to jsou chvíle, kdy nejnáročnější sportovci sahají po syrovátkových hydrolyzovaných proteinech, tzn. proteinech, které jsou naštěpené (dalo by se říci „předtrávené“) a díky vysokému nebo i velmi vysokému obsahu krátkých peptidů představují pro tělo prakticky okamžitě využitelný zdroj aminokyselin.
Obecně platí, že čím vyšší je stupeň hydrolýzy, tím větší je podíl peptidů s nízkou molekulární hmotností a tím rychlejší a účinnější je vstřebatelnost. Je to ale „něco za něco“, protože čím vyšší stupeň hydrolýzy protein má, tím více má i hořkou chuť. V současnosti umožňují nejvyspělejší komerčně dostupné technologické procesy dosáhnout stupně hydrolýzy okolo 32 (reálně v rozmezí 30-34) – takovou surovinu používá produkt Magic Hydro Protein DH32, který je ale primárně určen početně nízké skupině profesionálních sportovců (takový produkt je sice extrémně rychlý, ale také značně hořký). Pro většinovou část neprofesionálních, ale svými požadavky náročných sportovců je určen produkt, na jehož stránce se právě nacházíte – Hydro Whey Protein, jehož proteinová složka je tvořena syrovátkovým hydrolyzátem se stupněm hydrolýzy DH5, který má více než čtvrtinu bílkovin tvořenou krátkými peptidy s molekulární hmotností pod 1000 Daltonů a jehož průměrná molekulární hmotnost je poloviční (!) v porovnání s běžnými syrovátkovými koncentráty.
Takto zpracovaná bílkovina je pro tělo vysoce využitelná, a to navíc řádově v nízkých desítkách minut. A to je to, co svalové buňky bezprostředně po náročném tréninku potřebují! Každá 25gramová dávka obsahuje 18 gramů aminokyselin připravených k velmi rychlému transportu do svalových buněk. Navíc se jedná o aminokyseliny s dokonalým spektrem – více než 8000 mg tvoří esenciální aminokyseliny EAA, více než 4000 mg tvoří aminokyseliny s rozvětveným řetězcem BCAA! Hydro Whey Protein tak představuje účinnou a také velmi rychlou zásobárnu aminokyselin pro lepší regeneraci, svalový růst i tréninkové pokroky.
[tip] Pokud preferujete vyšší stupeň hydrolýzy (zato více hořkou chuť), zvolte syrovátkový hydrolyzát s nejvyšším stupněm hydrolýzy Magic Hydro Protein DH32.
Nejkvalitnější značková surovina
Jedinou proteinovou složkou Hydro Whey Protein je značkový enzymaticky štěpený syrovátkový proteinový koncentrát Optipep® se stupněm hydrolýzy DH5, který splňuje nejnáročnější možné standardy jakosti a vyznačuje se stravitelností v rozmezí 97-99 %.
- Molekulární hmotnostní profil bílkoviny udává rozložení velikostí peptidů v dané bílkovině, čím nižší molekulární hmotnost, tím menší a rychleji vstřebatelné peptidy. Hydro Whey Protein má průměrnou molekulární hmotnost jenom 9490 Daltonů! Pro porovnání, nejběžnější proteinové suplementy mají jako proteinovou surovinu syrovátkový koncentrát, který má průměrnou molekulární hmotnost 16000-20000 Daltonů!
Molekulární hmotnostní profil Hydro Whey Protein:
– více než 10000 Daltonů – 41 %
– 5000 – 10000 Daltonů – 7 %
– 2000 – 5000 Daltonů – 11 %
– 1000 – 2000 Daltonů – 14 %
– 1000 – 2000 Daltonů – 14 %
– méně než 500 Daltonů – 13 % - Hodnota parametru DIAAS atakuje hranici 116 %. DIAAS (Digestible Indispensable Amino Acid Score) je moderní metoda hodnocení kvality bílkovin, která zohledňuje stravitelnost jednotlivých esenciálních aminokyselin v dolní části tenkého střeva. Na rozdíl od starších metod (PDCAAS, PER, BV) poskytuje přesnější informace o tom, jak efektivně tělo využije bílkoviny z dané potraviny. Čím vyšší je DIAAS, tím kvalitnější a plnohodnotnější je zdroj bílkovin pro lidský organismus.
- Pro úplnost doplňme, že enzymaticky štěpený hydrolyzovaný syrovátkový proteinový koncentrát obsahuje ve 100 gramech i přibližně 400 mg vápníku, 1800 mg draslíku, 55 mg hořčíku a 600 mg fosforu.
- Hydro Whey Protein má ještě jeden milý bonus navíc, neobsahuje žádné emulgátory. Proteinové suplementy zpravidla obsahují drobný přídavek buď slunečnicového, nebo sójového lecitinu, které pomáhají snadné rozpustnosti. Zde použitý enzymaticky štěpený syrovátkový proteinový koncentrát ale tyto přídatné látky neobsahuje – a i tak je díky způsobu zpracování rychle a snadno rozpustný!
„Drobnosti“, které je dobré vědět
- Určitě jste někdy mezi proteinovými suplementy narazili i na hydrolyzované hovězí proteiny. Jsou-li i ty hydrolyzované, jsou stejně kvalitní jako hydrolyzované proteiny syrovátkové? Nejsou, a to ani vzdáleně! Zdrojovou surovinou pro hydrolyzované hovězí proteiny bývá zpravidla hovězí kůže, šlachy, kosti a buď minimálně, nebo zcela vůbec samotné maso. A i když jsou takové proteiny hydrolyzované a obsahují tedy vysoký podíl krátkých peptidů, mají často velmi nízkou biologickou hodnotu, protože nemají kompletní spektrum esenciálních aminokyselin. Hydrolyzované hovězí proteiny obsahují většinou vysoký podíl aminokyselin glycinu, prolinu a hydroxyprolinu, které jsou zásadní pro stavbu pojivových tkání, šlach, chrupavek a kůže – ale ne pro svalový růst. Obsahují totiž velmi málo (prakticky vůbec) esenciální aminokyseliny tryptofan, mají také velmi málo methioninu a dále i nízký podíl BCAA a lysinu. Proto je jejich hodnota parametru DIAAS tak nízká (cca 15 %) a proto mají tak nízkou využitenost pro syntézu svalových bílkovin (MPS). S hydrolyzovaným syrovátkovým proteinem tak nesnesou porovnání!
Není hořký a tvoří lahodný napěněný šejk
Hydro Whey Protein má po namíchání konzistenci s jemnou hustou pěnou. Díky tomu, že má stupeň hydrolýzy „jenom“ DH5, nechutná tak hořce, jako je tomu u hydrolyzátů DH32. Úměrně tomu jsou jeho příchutě výrazně lahodnější!
- Čokoládová příchuť navíc obsahuje drahé nealkalizované (!) bio certifikované kakao z nepražených kakaových bobů ze západní Afriky, které má zachovány důležité antioxidanty a je aromaticky bohatší a chuťově komplexnější než levné (a výrazně rozšířenější) alkalizované verze.
- Francouzská vanilka si získala svou pověst pro bohatší a plnější chuť, která ji odlišuje od běžné vanilky, dojem z výsledného proteinového nápoje tak zvedá na vyšší úroveň a je ideální pro všechny, kteří hledají u proteinového nápoje intenzivnější a luxusnější chuťový zážitek.
Zajímavost navíc
- Víte, proč na proteiny nepoužíváme klasické plastové dózy jako většina jiných výrobců? Protože myslíme na ekologii! Nejběžnější dózy se vyrábějí většinou v Německu či Švýcarsku a i kvůli jejich velkému objemu je jejich doprava významnou ekologickou zátěží. Porovnejte sami: plně naložený kamión pobere jen cca 13000 prázdných dóz. Stejný počet sáčků však zabere jen několik středně velkých krabic! Navíc sáčkový obal obsahuje zhruba 10krát méně plastů než klasická plastová dóza. Menší objem na přepravu a méně plastů = zdravější životní prostředí pro nás pro všechny.
Doporučené dávkování:
- velikost dávky (nejčastěji 25 g) i počet denních dávek (nejčastěji 1 až 2) zvolte dle individuální potřeby bílkovin
- použití je nejlepší bezprostředně po skončení tréninku, možné je ale např. i ráno ihned po probuzení
- základní velikost dávky je 25 g (tj. cca 1,5 odměrky), lze použít i dávku zvýšenou na 30 g (tj. necelé 2 odměrky) či jinak individuálně upravenou
- dávku produktu rozmíchejte v chladné vodě (podle individuální chuti zvolte ředění ve 150-250 ml)
- na přípravu nepoužívejte mléko (výrazně byste tím prodloužili dobu vstřebávání)
- pro rozmíchání použijte šejkr
- vypijte nejlépe bezprostředně po namíchání
Balení obsahuje odměrku. Ta obsahuje cca 16 g produktu. Hmotnost obsahu odměrky je orientační, může se lišit podle aktuální míry načechranosti produktu, stejně tak podle způsobu nabírání. Při prvním použití doporučujeme vámi nabraný obsah převážit.
Důležité upozornění:
Hydro Whey Protein má po namíchání konzistenci s jemnou hustou pěnou. Díky enzymatickému naštěpení se protein velmi rychle tráví, proto způsobuje pocit nasycení jen po velmi krátkou dobu.
Tabulka nutričních hodnot:
čokoláda | |||
---|---|---|---|
100 g | 25 g | 30 g | |
energetická hodnota | 1517 kJ/363 kcal | 379 kJ/91 kcal | 455 kJ/109 kcal |
bílkoviny | 70 g | 18 g | 21 g |
sacharidy | 4 g | 1 g | 1,2 g |
– z toho cukry | 1,7 g | 0,4 g | 0,5 g |
tuky | 7 g | 1,8 g | 2,1 g |
– z toho nenas. mastné kyseliny | 0,7 g | 0,2 g | 0,2 g |
sůl | 0,2 g | 0,05 g | 0,06 g |
vanilka | |||
100 g | 25 g | 30 g | |
energetická hodnota | 1644 kJ/393 kcal | 411 kJ/98 kcal | 493 kJ/118 kcal |
bílkoviny | 75 g | 18 g | 23 g |
sacharidy | 5,4 g | 1,4 g | 1,6 g |
– z toho cukry | 2,1 g | 0,5 g | 0,6 g |
tuky | 7,5 g | 1,9 g | 2,3 g |
– z toho nenas. mastné kyseliny | 0,7 g | 0,2 g | 0,2 g |
sůl | 0,21 g | 0,05 g | 0,06 g |
Orientační průměrný obsah aminokyselin:
100 g | 25 g | 30 g | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
čokoláda | vanilka | čokoláda | vanilka | čokoláda | vanilka | |
L-valin | 4208 mg | 4522 mg | 1052 mg | 1130 mg | 1262 mg | 1356 mg |
L-isoleucin | 4167 mg | 4478 mg | 1042 mg | 1120 mg | 1250 mg | 1344 mg |
L-leucin | 7732 mg | 8309 mg | 1933 mg | 2077 mg | 2320 mg | 2493 mg |
L-lysin | 6606 mg | 7099 mg | 1652 mg | 1775 mg | 1982 mg | 2130 mg |
L-methionin | 1333 mg | 1433 mg | 333 mg | 358 mg | 400 mg | 430 mg |
L-tryptofan | 1032 mg | 1109 mg | 258 mg | 277 mg | 310 mg | 333 mg |
L-threonin | 5327 mg | 5724 mg | 1332 mg | 1431 mg | 1598 mg | 1717 mg |
L-fenylalanin | 2365 mg | 2542 mg | 591 mg | 635 mg | 710 mg | 762 mg |
L-alanin | 3524 mg | 3787 mg | 881 mg | 947 mg | 1057 mg | 1136 mg |
kyselina asparagová | 7859 mg | 8446 mg | 1965 mg | 2111 mg | 2358 mg | 2534 mg |
kyselina glutamová | 12583 mg | 13522 mg | 3146 mg | 3380 mg | 3775 mg | 4056 mg |
L-histidin | 1333 mg | 1433 mg | 333 mg | 358 mg | 400 mg | 430 mg |
L-prolin | 4167 mg | 4478 mg | 1042 mg | 1120 mg | 1250 mg | 1344 mg |
L-tyrosin | 2231 mg | 2398 mg | 558 mg | 599 mg | 669 mg | 719 mg |
L-arginin | 1977 mg | 2124 mg | 494 mg | 531 mg | 593 mg | 637 mg |
L-cystein | 1762 mg | 1894 mg | 441 mg | 473 mg | 529 mg | 568 mg |
glycin | 1374 mg | 1476 mg | 343 mg | 369 mg | 412 mg | 443 mg |
L-serin | 3906 mg | 4198 mg | 977 mg | 1049 mg | 1172 mg | 1259 mg |
celkem aminokyselin | 73486 mg | 78970 mg | 18371 mg | 19742 mg | 22046 mg | 23691 mg |
– z toho EAA | 32770 mg | 35215 mg | 8192 mg | 8804 mg | 9831 mg | 10565 mg |
– z toho BCAA | 16107 mg | 17309 mg | 4027 mg | 4327 mg | 4832 mg | 5193 mg |
Složení:
Čokoláda
- enzymaticky naštěpený hydrolyzovaný syrovátkový proteinový koncentrát se stupněm hydrolýzy DH5*, nealkalizované bio kakao z nepražených kakaových bobů, čokoládové aroma, sladidlo sukralóza
Vanilka
- enzymaticky naštěpený hydrolyzovaný syrovátkový proteinový koncentrát se stupněm hydrolýzy DH5*, vanilkové aroma, sladidlo sukralóza
* Bílkovinné frakce syrovátky s molekulární hmotností méně než 1000 Da 25 % (bílkovinné frakce syrovátky s molekulární hmotností 500 až 1000 Da 8 %, bílkovinné frakce syrovátky s molekulární hmotností < 500 Da 17 %), průměrná molekulární hmotnost 12253 Da.
Upozornění:
Doplněk stravy se sladidlem. Neobsahuje látky dopingového charakteru. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Výrobek není náhradou pestré stravy. Nevhodné pro děti, těhotné a kojící ženy. Uchovávejte mimo dosah dětí. V případě jakýchkoli obtíží po užití přípravku přerušte jeho užívání. Skladujte a uchovávejte v suchu, chraňte před teplem, mrazem a přímým slunečním zářením. Po otevření vždy pečlivě uzavírejte a spotřebujte do 6 měsíců.